Dry needling

Wat is dry needling?
Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat . De methode is overgekomen uit Canada en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Ook in de topsport wordt het veel toegepast. Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen (‘myofasciale triggerpoints’) via het gericht prikken met een naald binnen de spier.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.
Dry needling werkt direct in op de spieren en is dus geen ‘energie’ behandeling. Hierdoor is de methode op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur.

Wat is een spierverharding en wat voelt u?
Een spierverharding, ook wel triggerpoint genoemd, is een pijnlijke plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbaar) kan uitstralen naar een andere plaats. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen.

Spierverhardingen kunnen zich uiten in:

 pijn ter plekke in een spier mét of zonder uitstraling;

 • bewegingsbeperkingen en /of stijfheid;
 • verminderde kracht in de spier;
 • pijnklachten en pijn ontwijkend gedrag;
 • reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.

Een aantal van deze klachten zullen u wellicht bekend voorkomen!


Hoe kunnen ze ontstaan?

 1. acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk.
 2. chronisch; door langdurig een verkeerde houding aan te nemen.
 3. langdurige overbelasting van bv. Arm, nek of schouder ( RSI, KANS )
 4. overbelasting bij sporters.
 5. beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus of een hernia.
 6. langdurige afwezigheid van beweging, bv. door gipsverband.
 7. psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid;
 8. voetafwijkingen of verschillen in beenlengte, bv. ontstaan na een botbreuk;
 9. chronische infecties en allergieën;
 10. slaaptekort, het dragen van strakke kleding of riem, (het verkeerd) dragen van een rugzak.

 

Wat doet de fysiotherapeut eerst?
De gespecialiseerde fysiotherapeut zal door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn eventueel kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen (triggerpoints), die vaak druk pijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

 Welk doel heeft de behandeling?
De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen (triggerpoints) d.m.v. dry needling. Via gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Heeft u al langer klachten, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan ook uit naar andere spieren en eventueel ook langs de wervelkolom.

 Wat voelt u tijdens zo’n behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier zich kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel welke gepaard kan  gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op afstand. De spier ontspant zich na de prik, meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat zweten en dat u zich even duizelig, naar of vermoeid voelt, maar dat herstelt snel.

 Wat gebeurt er daarna?

U krijgt enkele oefeningen mee naar huis om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan ook te handhaven. Er kunnen bindweefsel technieken toegepast worden met ondersteuning van medical taping.

 Wat kost zo’n behandeling?

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor dry needling onder deze verzekering.

Dry needling therapeuten werkzaam in onze praktijk zijn:

 • Pascal Smits
 • Bart de Heer