Wat is Electro acupunctuur?

Electro acupunctuur is het toepassen van elektrische stromen op acupunctuurpunten via de naald.

Pijnstillend

Electro acupunctuur is een vernieuwende vorm van acupunctuur.  Hierbij wordt stroom op bepaalde naaldcombinaties toegepast. In het Karlinski instituut in Zweden werd deze stimulatie uitgebreid onderzocht. Men kwam tot de constatatie dat electro acupunctuur een gelijkaardig effect heeft als een pijnstiller. Door het vrijkomen van bepaalde neurotransmittors (stoffen) in het menselijk lichaam, kan electro acupunctuur pijnklachten verlichten zonder enige nevenwerking.
Men maakt gebruik van verschillende stroomvormen (bifasisch, monofasisch, rechthoekig, insluipend, wisselstroom, gelijkstroom). De in het lichaam ingebrachte naalden worden door middel van elektrische geleidingskabeltjes met een stimulatietoestel verbonden.  De stroomimpulsen versterken de werking van de naald.

Onderzoeken

Electro acupunctuur is pas in de laatste jaren sterker in de belangstelling gekomen door een aantal onderzoeken van de Chinese professor HAN in Beiijng. Hij heeft fundamenteel onderzoek gedaan op dit vlak en daarmee de verklaring van de effekten van de electro acupunctuur een bredere basis gegeven dan de oude theorie van Melzack en Kendall  die tot in de jaren 70 gebruikt werd als verklaring.
(Bron: iczo.eu)